Ukończenie studiów na kierunku Dietetyka nie ogranicza możliwości rozwoju zawodowego wyłącznie do pracy w prywatnym gabinecie. Chociaż zatrudnienie można znaleźć w szpitalach, przychodniach i poradniach metabolicznych, warto wykorzystać indywidualne predyspozycje i zacząć działać w branży, która pozornie z dietetyką ma niewiele wspólnego. Jak wykorzystać zdobyte wykształcenie? Sprawdź 7 branż, w których rozwiniesz skrzydła!

Pomysły na pracę po studiach na kierunku Dietetyka – co możesz robić? 

Absolwenci studiów na kierunku Dietetyka często podejmują decyzję o założeniu własnej działalności gospodarczej. Niestety, nie wszyscy mogą pochwalić się predyspozycjami do prowadzenia firmy i wykazują umiejętności oceny ryzyka ekonomicznego inwestycji i przeprowadzenia analizy rynku, znajomość działań marketingowych i doświadczenie w pracy o charakterze poradniczym. Takie osoby mogą spróbować swoich sił w jednym z 4 sektorów:

1. Gastronomia

Decydując się na pracę w szeroko rozumianej gastronomii, absolwent studiów na kierunku Dietetyka może podjąć zatrudnienie w firmie cateringowej, zajmującej się tworzeniem jadłospisów dla osób chorych i odchudzających się lub w restauracji oferującej zdrowe menu. 

2. Instytucje medyczne, publiczne, komercyjne i społeczne

Możliwości zatrudnienia dla absolwentów studiów na kierunku Dietetyka jest naprawdę wiele – zdobyty dyplom umożliwia podjęcie pracy w instytucjach medycznych (np. hospicjach, sanatoriach, poradniach psychologicznych i ośrodkach walki z zaburzeniami odżywiania), publicznych (np. domy opieki społecznej), komercyjnych (np. struktury WHO, bazy wojskowych misji pokojowych) i społecznych 

3. Placówki edukacyjne (praca z dziećmi)

Dyplom z dietetyki to możliwość pracy z najmłodszymi. Absolwenci studiów na tym kierunku mogą wspierać rodziców w rozszerzaniu diety niemowlęcia, podjąć pracę w placówkach opiekuńczo-wychowawczych albo pracować w przedszkolach lub szkołach. 

4. Nauka i praca badawcza

Kończąc studia na kierunku Dietetyka, możesz zdecydować się na dalszą edukację i zdobyć tytuł doktora nauk o żywieniu lub związać się z uczelnią i podjąć pracę w charakterze wykładowcy. Na absolwentów czekają również miejsca pracy w instytutach zajmujących się badaniami nad żywieniem oraz laboratoria. 

0 Comments

Leave a Comment