Kłujące, cierpkie i głęboko fioletowe owoce zwane aronią są częstym widokiem w północnych lasach. Chociaż nie są one najłatwiejsze do znalezienia, ani najbardziej dostępne do jedzenia, są pysznym sezonowym smakołykiem, z którego można zrobić doskonałą konfiturę. Dowiedz się jak zrobić własne domowe przetwory z aronii, abyś mógł cieszyć się tym wspaniałym północnym zbiorem przez cały rok. Nazywana etams w języku Inupiaq i vatnefuok w języku norweskim, aronia jest również znana jako arktyczna bramka, moroszka, purpurowa jagoda, żółta jagoda i lisica. Pochodząca z Europy, Azji i Ameryki Północnej aronia rośnie na całej półkuli północnej, gdzie jest dużo drzew iglastych, na których może rosnąć. Zbierając aronię do późniejszego przygotowania dżemów, szukaj takich, które są jędrne, ale lekko miękkie, bez pleśni i brązowych plam.
Jak zrobić przetwory z jagód
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest przygotowanie aronii. Opłucz jagody i usuń wszelkie gałązki lub łodygi. Odetnij końcówki jagód, jeśli wyglądają na wysuszone i przebarwione.
Następnie ugotuj i zetrzyj aronię. Włóż je do garnka, przykryj wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jagody przez 15-25 minut, aż będą wystarczająco miękkie, aby je rozetrzeć. Odcedzić skórki i miąższ za pomocą durszlaka lub sitka.
Po ostudzeniu, przełożyć jagodowe puree do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków lub robota kuchennego rozdrobnić je do gęstej, gładkiej konsystencji. W przypadku użycia robota kuchennego, po całkowitym przetworzeniu, zeskrobać masę jagodową z miski.
Krok 1: Odsącz, odrzuć i przepłucz
Odcedź każdą dodatkową wodę, a następnie wyrzuć czerwony płyn z miski. Opłucz jagodowe puree pod zimną wodą, jeśli zamierzasz użyć go na świeżo w przepisie. Jeśli zamierzasz zachować je na później, nie płucz go, ponieważ zmyje to kolor.
Krok 2: Dodaj cukier i inne składniki
Dodaj cukier do jagodowego puree. Ilość cukru zależy od przepisu i Twoich osobistych preferencji, ale ważne jest, aby pamiętać, że dżem będzie bardziej cierpki z mniejszą ilością cukru i bardziej słodki z większą ilością cukru.
Możesz również dodać inne składniki do dżemu, takie jak sok z cytryny, skórka pomarańczowa, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, wanilia lub inne przyprawy. Możesz również dodać różne rodzaje jagód lub innych owoców, takich jak jabłka, brzoskwinie lub morele, w zależności od tego, co jest w sezonie w miejscu zamieszkania.
Wnioski
Aronia jest smacznym przysmakiem, którym możesz cieszyć się przez cały rok dzięki procesowi przekształcania jej w domowe przetwory. Możesz używać dżemów do wszystkiego, od podpłomyków po tosty, na wierzchu naleśników lub gofrów, w owsiance lub wymieszane z jogurtem. Aby przetwory przetrwały dłużej, ważne jest, aby wysterylizować słoiki przed napełnieniem ich dżemem, zapuszkować je lub włożyć do zamrażarki w celu dłuższego przechowywania.