1. Rozjaśnianie włosów w domu – poradnik, jak to zrobić i jak wyglądać.
  2. Czy domowa klimatyzacja jest tego warta? Plusy i minusy instalacji
  3. 10 niezbędnych przedmiotów, które wszyscy właściciele kotów powinni mieć w swoim domu
  4. Obrazy – dlaczego warto wieszać je w domu?
  5. Jak wyhodować drzewko awokado w domu?
  6. Czy muszę zagruntować ścianę przed malowaniem?
  7. Aronia – jakie przetwory domowe można z niej wykonać?
  8. Wysypka na ciele – przyczyny i rodzaje oraz sposoby leczenia
  9. Najlepszy czas na zrobienie testu ciążowego (i jak to wpływa na wyniki)
  10. Jak zrobić olejek zapachowy do świec – prosty przewodnik
  11. Jak wybrać najlepszy wąż ogrodowy – przewodnik po zakupach dla wszystkich budżetów
  12. 6 sposobów na osłonięcie tarasu przed wiatrem
  13. Jak się spakować na wycieczkę z dzieckiem – najważniejsza lista kontrolna
  14. Jak spakować śpiwór do plecaka turystycznego: Podstawy
  15. 5 wspaniałych miejsc do uprawiania turystyki pieszej w lecie za granicą 
  16. Co zabrać na wyjazd na kemping? Nie możesz o tym zapomnieć!
  17. 5 rzeczy do grillowania tego lata – pyszne opcje, które urozmaicą Twój sezon grillowy
  18. Jak wyczyścić przypalony grill w 5 prostych krokach? 
  19. Najlepsze podłoże do basenu w ogrodzie – dowiedz się, jakie wybrać! 
  20. 7 miejsc, w których zrobienie tatuażu jest najbardziej bolesne
  21. Odstawianie dziecka od piersi – jak to zrobić? Porady dla młodych mam!
  22. Mączniak korzeniowy – jak rozpoznać i zwalczyć inwazję?
  23. Sadzenie nasion awokado w doniczce: przewodnik krok po kroku jak wyhodować pyszne awokado
  24. Kto kwalifikuje się do usunięcia trzeciego migdała? Najczęstsze objawy i główne przeciwwskazania
  25. Ubezpieczenie telefonu – czy warto je wybrać?
  26. Rolety zewnętrzne – jaki jest koszt rolet zewnętrznych?
  27. Ile trwa wyrobienie dowodu? Dowiedz się, jak długo czeka się na dowód osobi
  28. Amfetamina – jak działa i jak poznać, czy Twoje dziecko bierze amfę?
  29. Nadciśnienie tętnicze – objawy, przyczyny, leczenie. Jaką dietę stosować przy nadciśnieniu?
  30. Co świadczy o tym, że studia ekonomiczne są idealne dla Ciebie?
  31. Studia na kierunku Dietetyka i co dalej? Sprawdź 4 sektory, w których wykorzystasz wykształcenie
  32. Czy badania prenatalne są groźne dla nienarodzonego dziecka?
  33. Dlaczego analiza moczu w ciąży jest ważna? 
  34. Powiększony trzeci migdał – objawy i możliwe negatywne skutki 
  35. Kto płaci za notariusza przy kupnie lub sprzedaży mieszkania? Poradnik!
  36. Gipsowanie ścian – wszystko, co musisz wiedzieć!
  37. Listwy przypodłogowe poliuretanowe zamiast listew MDF – dlaczego warto?
  38. Jak wyczyścić filtr w pralce? Zrób to sam dzięki sprawdzonym sposobom!
  39. Związek poliamoryczny – czy poliamoria w małżeństwie jest możliwa?
  40. Jak zwiększyć pewność siebie? Ćwiczenia na pewność siebie.
  41. Muzykoterapia jako metoda terapeutyczna – sprawdź jak działa terapia muzyką
  42. Mecenas a adwokat – czym się różnią i jakie mają obowiązki?
  43. Pokemon GO – najsilniejsze pokemony w grze!

Kłujące, cierpkie i głęboko fioletowe owoce zwane aronią są częstym widokiem w północnych lasach. Chociaż nie są one najłatwiejsze do znalezienia, ani najbardziej dostępne do jedzenia, są pysznym sezonowym smakołykiem, z którego można zrobić doskonałą konfiturę. Dowiedz się jak zrobić własne domowe przetwory z aronii, abyś mógł cieszyć się tym wspaniałym północnym zbiorem przez cały rok. Nazywana etams w języku Inupiaq i vatnefuok w języku norweskim, aronia jest również znana jako arktyczna bramka, moroszka, purpurowa jagoda, żółta jagoda i lisica. Pochodząca z Europy, Azji i Ameryki Północnej aronia rośnie na całej półkuli północnej, gdzie jest dużo drzew iglastych, na których może rosnąć. Zbierając aronię do późniejszego przygotowania dżemów, szukaj takich, które są jędrne, ale lekko miękkie, bez pleśni i brązowych plam.

Jak zrobić przetwory z jagód

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest przygotowanie aronii. Opłucz jagody i usuń wszelkie gałązki lub łodygi. Odetnij końcówki jagód, jeśli wyglądają na wysuszone i przebarwione.

Następnie ugotuj i zetrzyj aronię. Włóż je do garnka, przykryj wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jagody przez 15-25 minut, aż będą wystarczająco miękkie, aby je rozetrzeć. Odcedzić skórki i miąższ za pomocą durszlaka lub sitka.

Po ostudzeniu, przełożyć jagodowe puree do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków lub robota kuchennego rozdrobnić je do gęstej, gładkiej konsystencji. W przypadku użycia robota kuchennego, po całkowitym przetworzeniu, zeskrobać masę jagodową z miski.

Krok 1: Odsącz, odrzuć i przepłucz

Odcedź każdą dodatkową wodę, a następnie wyrzuć czerwony płyn z miski. Opłucz jagodowe puree pod zimną wodą, jeśli zamierzasz użyć go na świeżo w przepisie. Jeśli zamierzasz zachować je na później, nie płucz go, ponieważ zmyje to kolor.

Krok 2: Dodaj cukier i inne składniki

Dodaj cukier do jagodowego puree. Ilość cukru zależy od przepisu i Twoich osobistych preferencji, ale ważne jest, aby pamiętać, że dżem będzie bardziej cierpki z mniejszą ilością cukru i bardziej słodki z większą ilością cukru.

Możesz również dodać inne składniki do dżemu, takie jak sok z cytryny, skórka pomarańczowa, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, wanilia lub inne przyprawy. Możesz również dodać różne rodzaje jagód lub innych owoców, takich jak jabłka, brzoskwinie lub morele, w zależności od tego, co jest w sezonie w miejscu zamieszkania.

Wnioski

Aronia jest smacznym przysmakiem, którym możesz cieszyć się przez cały rok dzięki procesowi przekształcania jej w domowe przetwory. Możesz używać dżemów do wszystkiego, od podpłomyków po tosty, na wierzchu naleśników lub gofrów, w owsiance lub wymieszane z jogurtem. Aby przetwory przetrwały dłużej, ważne jest, aby wysterylizować słoiki przed napełnieniem ich dżemem, zapuszkować je lub włożyć do zamrażarki w celu dłuższego przechowywania.

0 Comments

Leave a Comment