Grillowanie stało się ulubioną rozrywką dla wielu. Obecność kilku wspaniałych akcesoriów do grillowania na rynku sprawiła, że stało się ono bardziej wygodne i dostępne. Grillowanie to doskonały sposób na dodanie smaku do swoich posiłków, zwłaszcza gdy obserwujesz swoją wagę i starasz się jeść zdrowo. Grillowanie ogólnie koncentruje się smak, zmniejszenie tłuszczu i kalorii, podczas gdy zwiększenie witaminy A i C. Zdrowe grillowanie może być łatwe, gdy przestrzegać tych wskazówek….
Wołowina grillowana
Kiedy myślisz o zdrowym grillowaniu, chuda wołowina powinna być na szczycie twojej listy. Ma ona mniej tłuszczu, kalorii i cholesterolu w porównaniu do mielonej wołowiny. Grillowana chuda wołowina może być doskonałym źródłem żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. To może być świetna opcja dla wegetarian i tych, którzy chcą uniknąć czerwonego mięsa.
Więcej ryb, owoców morza i warzyw
Ryby i owoce morza są na ogół niskokaloryczne, zawierają tłuszcz i tłuszcze nasycone. Są również dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Ryby i owoce morza mogą być grillowane na wiele sposobów, takich jak pieczone, mieszane lub smażone na patelni. Grillowane ryby lub owoce morza mogą dodać wspaniały smak do Twojej diety. Możesz grillować świeże warzywa, takie jak papryka, letni kabaczek, cukinia, bakłażan i pomidory. Możesz również użyć szaszłyków do grillowania warzyw takich jak szparagi, zielona fasola i kukurydza na kolbie.
Spróbuj grillowania całych ziaren
Jeśli stosujesz zdrową dietę i chcesz uniknąć rafinowanych ziaren, grillowane całe ziarna mogą być dla Ciebie dobrym rozwiązaniem. Grillowane całe ziarna są zdrową alternatywą dla białego ryżu i innych rafinowanych ziaren. Grillowane całe ziarna mają orzechowy smak i mogą być podawane jako dodatek do grillowanej ryby, kurczaka lub warzyw.
Użyj szaszłyków ze świeżych warzyw
Podczas grillowania ryb, owoców morza i mięsa, możesz również grillować niektóre warzywa na szaszłykach. Szaszłyki pomogą warzywom zachować więcej składników odżywczych, ponieważ nie wyparuje z nich woda. Warzywa takie jak szparagi, papryka, cukinia, pomidory i grzyby mogą być grillowane na szaszłykach.
Marynowany grillowany kurczak
Grillowany kurczak jest doskonałym źródłem białka i innych składników odżywczych. Ale jeśli jesz zwykłą pierś z kurczaka, nie będzie to zdrowy wybór ze względu na wyższą zawartość tłuszczu. Jeśli jednak marynujesz kurczaka, możesz sprawić, że będzie to zdrowy wybór. Jak podaje Journal of Food Science, marynowanie kurczaka w mieszance oliwy z oliwek i ziół, przypraw lub octu może zmniejszyć zawartość tłuszczu nawet o 50%.
Grillowanie – zdrowsza alternatywa smażenia!
Pamiętaj, że możesz grillować wszystko. Tak więc, pozwól swojej wyobraźni latać i cieszyć się grillowanymi potrawami bez żadnych obaw.
I pamiętaj, że grillowanie to niskotłuszczowa metoda gotowania o wysokim smaku, która najlepiej nadaje się do delikatnych, naturalnie mięsnych warzyw, białek i owoców.